DE VOORDELEN van DRY BRUSHING

Heeft je huid een dringende detox nodig? Dry brushing is the answer, het is niets meer of minder dan het droog borstelen van je huid, het is een snelle, simpele maar efficiënte manier om je huid een verkwikkende boost te geven. 

Wat is DRY BRUSHING

Volgens health goeroes is dry brushing, oftewel het droog borstelen van je huid, de sleutel tot een betere gezondheid en een stralende huid. Het lijkt een hype, maar dat is het niet. Dry brushing is een oeroude techniek.

In Japan wordt er al eeuwen met sisal of loofah geborsteld, de Native Americans borstelden met de haren van maïskolven en in Scandinavië met twijgjes. In de Ayurveda heet het dry brushing ritueel ‘garshana’, waar gewreven wordt met ruwe zijde handschoenen. Maar wat zijn nu de voordelen?

BODY

Door het stimulerend effect op de bloedcirculatie wordt aangeraden ‘s ochtends aan de slag te gaan, voor je douche. Om stoffige situaties te vermijden, borstel je je huid in de douchecabine, zodat je de dode huidcellen achteraf meteen kan wegspoelen. Begin onderaan met je voeten en werk naar boven toe. Zo volg je de natuurlijke circulatie van het vocht in je lichaam en profiteer je optimaal van de invloed op je lymfeklieren. Borstel steeds in de richting van je hart en gebruik een zachte hand: door te gaan schrobben beschadig je je huid en werk je een droge, geïrriteerde en schilferende huid in de hand. Voor gevoeligere zones als je buik, borsten en hals gebruik je je zachtere borstel.

Het concept is simpel: voor je douche of bad neem je de tijd om je huid zacht te exfoliëren met een borstel. Dry brushing belooft niet alleen je celvernieuwing maar ook je lymfedrainage en bloedcirculatie te stimuleren. Dat alles met een minimum aan investering en impact op de natuur.

FACE

Met de zachte borstel maak je cirkelvormige en vegende bewegingen over je decolleté, naar je hals en gelaat tot je voorhoofd. Vervolgens herhaal je dit, zoals getoond wordt in bovenstaande video, in de andere richting.

Let erop dat je na je douche je huid droog dept in plaats van wrijft. Na het borstelen kan je huid namelijk extra gevoelig zijn. De roodheid die ze vertoont hoeft echter niet te betekenen dat je huid geïrriteerd is – dit is louter het gevolg van een gestimuleerde doorbloeding. Afronden doe je met een voedende crème of olie naar keuze: die wordt door een net geëxfolieerde huid overigens sneller geabsorbeerd.

Door dit ritueel twee keer per week te heralen, merk je dat je huid zachter, stralender en steviger aanvoelt. Zonder het gebruik van dure crèmes en zonder schadelijke microbeads en chemicaliën. Schrob ze!

TIP; Het helpt om de dag bewust te beginnen en is daarom ideaal als een vast onderdeel van je ochtendritueel. Focus je even helemaal op het droog borstelen en het gevoel daarvan op je huid– Ik doe dit met geurkaars en muziekje en maak er op deze manier twee keer per week een mindful moment van, bijna als een meditatie. Smeer na de scrob beurt en de douche je huid heerlijk in met een verzorgende olie. Je body met de heerlijke resculpting Oil van Suzanne Kaufmann en je gezicht met de Tulsara Radiant Oleation Oil.

Shop here