OTTOLENGHI, jou GUIDE to SIMPLE AND HEALTHY COOKING

Soms hebben we allemaal wel wat inspiratie nodig om te bedenken “wat eten we vandaag”. Het kookboek “SIMPLE” van Ottolenghi is de inspiratie die je zoekt.

Eenvoud? Deze filosofie van Yotam Ottolenghi betreft zijn kookboek “SIMPLE”. Ottolenghi’s “SIMPLE” zijn eenvoudige gerechten zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. Dit is slechts een selectie uit het kookboek waar vooral ook heerlijke gemakkelijke gerechten in staan om elke dag een healthy maaltijd op tafel te zetten.

Maar je zou denken dat het dan alleen hele simpele recepten bevat, maar niets is minder waar. De letters uit het woord staan namelijk allemaal voor een andere categorie, die je als Simpel kan bestempelen. Alle letters worden per recept middels icoontjes geclassificeerd en zo kan een recept meerdere icoontjes bevatten. Zo kun je zelf een recept en begrip van simpel kiezen.

S = Snel
I = Ingrediënten, niet meer dan 10
M = Maak van te voren
P = Provisiekast
E = Eenvoudiger dan u denkt
L = Lui

Hieronder een paar van mijn FAVORITE RECEPIES

Whole roast knolselderij met coriander-seed oil

I E L

INGREDIËNTEN

 • knolselderij van 1,2 kg, alleen schoon boenen en de wortels eraf.
 • – 50 ml olijfolie plus beetje extra
 • – 1,5 theelepel koriander zaad licht gekneusd
 • – 1 citroen in partjes
 • – zeezout
 • Optioneel voor de tahina met mierikswortel en crème fraîche
 • een halve mierikswortel (je kan ook heel lui een potje kopen)
 • klein bakje crème fraîche
 • 3 eetlepels goede tahina
 • drupje olijfolie

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Borstel de knolselderij schoon en haal de wortels eraf.
Zet hem op een bakplaat waar je bakpapier in hebt gestopt.

Prik 20 gaatjes in je knolselderij, of steek 20 keer in hem.
Dat klinkt alleen zo onaardig.
Smeer hem nu in met de olijfolie en het korianderzaad.

Zet de knolselderij in de oven en haal hem elke 30 minuten
eruit om hem opnieuw een beetje te besprenkelen met olijfolie.

En dit houd je dan 2,5 a 3 uur vol.

Maak eventueel ondertussen je sausje.
Doe de mierikswortel nadat je hem geschild hebt samen met de crème fraîche
en de tahina in een keukenmachine en zorg voor een gladde substantie.

Serveer de hele knolselderij uit de oven WARM, met CITOEN en ZEEZOUT

Orzo met garnalen, tomaten en gemarineerde feta

S I E

INGREDIËNTEN

 • 200 gr feta
 • ½ theelepel chilivlokken
 • 4 theelepels venkelzaad, geroosterd en gekneusd
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 250 gr orzo
 • 3 tenen knoflook
 • 3 dunne repen sinaasappelschil
 • 1 blik van 400 gr tomatenblokjes
 • 500 ml groentebouillon
 • 400 gr rauwe gepelde garnalen
 • 30 gr basilicumblad
 • Peper en zout

Rooster de venkelzaadjes in een droge pan tot deze beginnen te ruiken. Maal ze vervolgens fijn in een vijzel of hak deze met een mes. Snijd de feta in blokjes van 1-2 cm. Meng de feta met venkelzaad, ¼ theelepel chilivlokken en 1 eetlepel olijfolie. Zet aan de kant.

Hak de knoflook fijn en bak in een pan met de overige olijfolie. Voeg hierbij ook het overige venkelzaad, ¼ theelepel chilivlokken en sinaasappelschil aan toe. Fruit kort aan en voeg dan de tomatenblokjes, orzo, de helft van de groentebouillon, peper en zout toe. Breng aan de kook en roer regelmatig. Voeg beetje bij beetje de andere helft van de groentebouillon toe. Draai het vuur halfhoog en laat koken tot de orzo gaar is en de consistentie van risotto heeft. Roer de garnalen er doorheen en laat ze in 2-3 minuten roze worden. Roer het basilicum door de orzo en dien meteen op, bestrooid met de gemarineerde feta.

En natuurlijk mag er geen lekker dessert ontbreken dus hier mijn FAVORITE CHEESCAKE met HONING & YOGHURT

Opgestijfde cheescake met honing en yoghurt

INGREDIËNTEN

 • 500 gr yoghurt Griekse stijl
 • 200 gr haverkoekjes of digestives
 • 60 gr boter, gesmolten
 • 1 ½ el verse tijmblaadjes
 • 400 gr roomkaas
 • 40 gr poedersuiker
 • 1 citroen
 • 150 gr witte chocolade, grof gehakt
 • 60 gr honing

BEREIDEN

Bekleed een springvorm van 23 centimeter met bakpapier en zet hem opzij.

Bekleed een zeef met een schone theedoek en zet hem op een kom. Schep de yoghurt erin en haal de randen van de theedoek bij elkaar. Knijp de yoghurt in de doek uit zodat er zoveel mogelijk vocht uitloopt. Je houdt ongeveer 340 gram dikke yoghurt over. Zet deze tot gebruik opzij en gooi het vocht weg.

Doe de koekjes in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller. Roer de kruimels met de gesmolten boter en 1 eetlepel tijmblaadjes door elkaar en druk het mengsel op de bodem van de springvorm uit tot een gelijkmatige laag. Zet in de koelkast.

Klop de roomkaas, uitgelekte yoghurt, poedersuiker en citroenrasp tot een glad en gelijkmatig mengsel: doe dat in een standmixer of in een kom met een handmixer. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie. Doe de chocolade daarvoor in een kom en zet deze op een pan met een laagje kokend water. Let erop dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade al roerende smelten. Schep de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en klop het glad.

Strijk het roomkaasmengsel gelijkmatig uit over de koekjesbodem en laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Verwarm vlak voor je de taart gaat serveren de honing met de overige tijmblaadjes in een steelpannetje tot hij zacht en vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de honing over de cheesecake.

Probeer zoveel mogelijk biologische ingrediënten te gebruiken, dat komt de smaak en je body absoluut ten goede!