HANG in THERE

Soms lopen de dingen niet zoals je had gehoopt. Omgaan met teleurstellingen is een kunst apart. Op sommige momenten verlamt het zelfs en ga je het liefst in bed liggen en kom je er nooit meer uit. Zo herkenbaar, ook ik heb soms moeite om met teleurstelling te dealen. Met groot enthousiasme begin je aan die nieuwe sport, dieet, pianoles of neem je je voor te stoppen met roken. Maar dan komen de smoesjes en excuses waarom we niet naar de sportschool gaan – het was slecht weer- , stoppen met het dieet – ik heb die reep chocola helemaal opgegeten – of we steken gewoon na een halve dag die sigaret weer op – ik had stress-. Dus waarom lukt het de ene wel en de ander niet. De Dalai Lama heeft op deze vraag een wijs antwoord;

“Vergeet wie je dacht te zijn en accepteer wie je bent”

De vraag is dus, hoe ga je effectief om met teleurstellingen? Het blijkt dat het dus aan je mindset ligt. Mensen die het moeilijk vinden om te dealen met tegenslagen een hebben een “vaste mindset”. Terwijl mensen die er wel mee kunnen dealen anders denken. Zij geloven dat je kunt veranderen en leren. Je zit dus niet vast aan je lot, maar je kan door hard werken, blijven verbeteren en een beetje geluk alles bereiken wat je wilt.

Hieronder staan een aantal technieken die je kan toepassen om je mentale kracht te vergroten waardoor je beter met tegenslagen om kan gaan, of gewoonweg om je doelen te behalen.

1. ZORG VOOR EEN BELANGRIJK DOEL IN JE LEVEN

2. ZIE DOORZETTINGSVERMOGEN NIET ALS EEN TALENT, MAAR ALS VAARDIGHEID

3. OMGAAN MET TELEURSTELLING DOE JE MET EEN POSITIEVE ÉN EEN NEGATIEVE MINDSET

4. MENTAAL KRACHTIGE MENSEN KIJKEN VOORUIT, NIET ACHTERUIT

5. WEES LIEF VOOR JEZELF

Over punt 5 heb ik eerder geschreven in “RANDOM ACTS of KINDFULNESS” De Dalai Lama zegt hierover;

‘Compassie is cruciaal, het is een van de meest belangrijke dingen dat iemands leven kan veranderen. Je voelt je er beter en mentaal sterker door.’

Natuurlijk kun je niet alle tegenslagen voorkomen door de juiste “MINDSET”, maar met het voor ogen hebben van een duidelijk doel, de juiste mindset te ontwikkelen, in goede en slechte scenario’s te denken, vooruit te kijken en lief te zijn voor jezelf kun je er in ieder geval veel beter mee dealen.