We gaan MASSAAL aan het MARIE KONDOËN

Afgelopen weekend had ik een lazy weekend en was een beetje aan het Netflixen. Nu valt haar naam zowat overal en iedereen schrijft over deze opruimgoeroe dus dacht ik waarom niet ik ga haar Netflix serie “TIDYING UP” eens bekijken. Ik heb het dus over Marie Kondo. Dus lui op de bank start ik de serie.

Nu ben ik zelf al behoorlijk georganiseerd, maar na het kijken van de serie begon het bij mij vreselijk te kriebelen. Ik kon niet wachten om te beginnen.

Belangrijker nog dan hoe je kleding en overige zaken moet worden gevouwen, is het opruimen en dan vooral het weggooien. En ik hou van weggooien. Dus na de serie ging ik gelijk aan de slag. Met groot enthousiasme begon ik bij mijn klerenkast en daarna moest die van mijn partner eraan geloven. Bij elke broek, overhemd, rok, trui en zelfs de keuken moest eraan geloven vroeg ik (vroegen wij) ons af “Does it spark joy?” “Does it spark joy?” houdt in of een voorwerp nog een kleine tinteling van vreugde geeft als je het vasthoudt. En dit is eigenlijk de sleutel tot alles, de kern van het universum van Kondo: Joy is Houden. Geen Joy is Wegdoen.

Binnen no time had ik zakken vol spullen die geen JOY meer sparkte! Wat uiteindelijk resulteerde dat ik voor honderden euro’s nieuwe spullen heb aangeschaft waarbij er elke keer een kleine siddering van Joy door mijn lichaam ging! Was deze zenoefening nu geslaagd of niet?

Ik denk dat de essentie van Marie Kondo’s idee van vreugde is, dat we iets langer na moeten denken of we iets echt nodig hebben en of het JOY gaat sparken, dan omringen we ons met mooiere spullen, blijft ons huis minimalistischer en gooien we minder weg.

Dus het “bezint eer ge begint” principe.

Moet wel eerlijk zeggen dat de kasten waar nu de JOY vanaf sparkt er een stuk beter en mooier uitzien en dat spoort aan tot gebruik en hergebruik.

Absolute aanrader. Ik ben er in ieder geval erg blij van geworden. Hieronder enkele voorbeelden volgens het Marie Kondo principe.

HAPPY MARIE KONDO!