STRESS MANAGEMENT: Hoe stress je vriend kan worden of hoe er mee te dealen

We ervaren allemaal zo af en toe stress in ons leven en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Maar er zitten ook positieve kanten aan stress. Natuurlijk praten we hier dan over “acute”, “short-term” of “matige” stress — de soort stress van korte duur en gerelateerd aan iets specifieks. Chronische stress daarentegen is natuurlijk niet zo geweldig en zelfs ongezond. Langdurige stress verlamd, maakt ziek en put je helemaal uit.

Hoe te dealen met stress?

In Japan gaan ze stress te lijf met Shinrin-Yoku “baden in een bos” waarvan zij zeggen dat “baden in een bos” je kan helen.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? En is dit de volgende lifestyletrend, na hygge, ikigai en marie-kondoën (in mijn volgende blog schrijf ik over Marie Kondo) die we massaal moeten volgen? Nee dat is het niet maar de serieuze wetenschapper Qing Li [en nee hij is geen boomknuffelende goeroe] beschrijft in zijn boek wat er met je gebeurt als je een tijdje in een bos bent. En er gebeurt heel wat met je, bloeddruk en hartslag gaan omlaag, stress vermindert, je immuunsysteem krijgt een boost, gevoelens van angst, boosheid en depressie nemen af en je energie neemt toe. Dus een fikse boswandeling van een paar uur heeft zo al vele gezondheidsvoordelen. Daar komt nog bij dat minimaal 30 minuten wandelen per dag je vele kilo’s lichter maakt op den duur.

Qing Li ‘Bij een experiment bleek dat mensen die één dag in het bos waren geweest, zeven dagen later nog steeds minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden dan ervoor.’

Een Win- Win situatie dus!

Oh ja nog even dit, geen bos in de buurt een park is ook een goed begin. Ga in je lunchtijd en eet onder de bomen en maak een wandeling. Luister naar de vogels en ruik de bomen en planten en geniet gewoon van de dingen die je om je heen ziet. je moet een plek vinden die je fijn vindt, dat is persoonlijk.

Het boek van Qing Li is te bestellen bij Bol.com

Maar nu hoe stress je vriend kan worden?

Bij stress is je mindset cruciaal. Door anders over stress te denken kan het je veel positieve voordelen bieden. Dus in plaats te stressen over stress omarm je het en doe je er je voordeel mee. Niet altijd makkelijk natuurlijk maar dat kan een wereld van verschil maken voor jezelf en anderen.

Stress kan je de volgende voordelen opleveren;
– focus en energie
– de band met je directe omgeving kan versterken
– je kan helpen sterker te worden door tegenslag
– het probleemoplossend vermogen van je brein kan vergroten

Het boek “Sterker met stress” van Kelly McGonigal leert je hoe je dat bereikt. Je kan ook haar lezing bekijken op TED! Absoluut inspirerend en leerzaam. Klik op de link hieronder. 👇🏻

https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?language=nl